Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Людмила Елкова: Необходимият дълг за догодина ще е по-висок от предвидения

В Бюджет 2021 има завишени разходи, за които няма обяснение, посочи бившият заместник-министър на финансите

гледано: 2926   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа
В проектобюджета за 2021 г. липсва фокус, трябваше да има поне два сценария, защото годината е турболентна. Така коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria макрорамката на Бюджет 2021 Людмила Елкова, бивш заместник-министър на финансите.
Още по темата

Според нея 3% намаление на БВП в прогнозата на Министерството на финансите при условие на пълно възстановяване и без очаквания за следващи сътресения, каквато беше юлската прогноза, е несериозно. 

Елкова е на мнение, че втора вълна от коронавирусна пандемия ще промени прогнозите за развитието на българската икономика в следващите две години, затова и тя смята, че така направеният бюджет за догодина е „разочароващ“.

“Има опасност България да премине към дългове, увеличаващи се всяка година. Заложената макрорамка в проектобюджета за 2021 г. може да не се окаже вярна”, предупреди Елкова.

Тя очаква, че дългът, който ще е необходим за догодина, по всяка вероятност ще бъде много по-висок от предвидения.

Финансистът смята, че може да се очаква актуализация в рамките на следващата бюджетна година. Елкова посочи, че не е достатъчно времето да се обсъждат евентуални промени в макрорамката на финансовия закон.

Според нея бюджетът на правителството за следващата година не може да бъде определен като антицикличен, насочен към справяне с последиците от коронакризата.

“Мерките, които са в резултат на пандемията и бяха обявени още пролетта, не сработиха добре. Там обаче няма някакви подобрения. Вместо това виждаме супер завишени разходи, за които няма обяснение защо са”, каза още Елкова.

Антикризисен ли е бюджетът за следващата година? Защо предвидените пари за детски помощи са само политика? Може ли да има дългосрочни щети върху пенсионното осигуряване с предложенията за промяна? Ще се изпълни ли приходната част в Бюджет 2021 г. с прогнози за намаляване на сивита икономика? Ще се стигне ли до преразглеждане на цифрите в бъдещия финансов закон на държавата? 

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването "В развитие" гледайте тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Бюджет и финанси
EK одобри промените в гаранционна програма в подкрепа на българския бизнес